OKAZJA - Agnex Alginian sodu 400g - słoik (5902578704180)

Chwilowy brak produktu




Alginian sodu (E401) to całkowicie naturalna substancja, którą uzyskuje się z alg brunatnic. Substancja ta jest bezbarwna i bezsmakowa. Do jego zadań należy nadanie potrawom odpowiedniej gęstości i wytrzymałości.

Alginian sodu jest użytkowany jako zagęstnik, substancja żelująca albo stabilizator do wyrobów m.in.: sosów, syropów, napojów owocowych, dżemów, galaretek, cukierków, majonezów. Należycie jednoczy wodę i z łatwością pęcznieje.

Alginian sodu w kuchni molekularnej

Wykorzystuje się jego cechy żelujące. Po dodaniu go do zimnej wody zsiądzie się prawie tak samo jak żelatyna. Alginian w połączeniu z chlorkiem wapnia wykorzystywany jest do kuleczkowania. Sprawia on, iż struktura żelowa jest mocniejsza i twardsza. Reakcje tą wykorzystuje się do tworzenia kawioru, czy ravioli.

Kraj pochodzenia: Chiny

Podobne produkty

Najpopularniejsze produkty